Lær deg pruting

Noen tips om hvordan du kan bli en pruter.

Pruting er en god egenskap

 Det største hinderet for å bli en god pruter er å overbevise seg selv – sin samvittighet – om at pruting er en god egenskap.

  • Det er ikke flaut å prute. Selgere setter pris på pruting, det er bare ikke til gunst å offentliggjøre det.
  • Ta høyde for at det er lagt inn prute påslag i prisen, så hvis du ikke pruter så betaler du mer for varen enn det som var ment!
  • Pruting er forhandling. Enhver bedrift forhandler når de inngår kontrakter o.l. og hvorfor skal ikke du som forbruker forhandle?
  • Pruting fremmer den gode konkurransen mellom bedrifter.

Vær blid og hyggelig

Prut alltid med et smil rundt munnen og bruk høflig tone.

Hvis selger reagerer negativt på prutingen (forhandlingen) og starter med krangling, så er det bare å si takk for seg og heller oppsøke neste butikk.

Vær forberedt

Ha det alltid klart hvilken vare du skal kjøpe i butikken og hva du er villig til å betale for varen.

Snakk med rett person og etabler forhold

En forutsetning for å kunne få avslag i pris er at personen i butikken har fullmakt til å gi avslag i pris. Be pent om å få snakke med en selger med fullmakt.

Vis din entusiasme for produktet. Still spørsmål om produktet og la selger få svare. Det viser at du er lidenskapelig interessert i produktet og skaper også godt forhold mellom deg og selger. Du er nå ved forhandlingsbordet og du kan la selger komme med sitt tilbud og hvor du kan kontre med ditt mottilbud.

Husk: Ikke be om rabatt, men gi mottilbud. I stedet for prisavslag så kan du be om å få en vare med på kjøpet eller tilbehør til den vare du ønsker å kjøpe.

Får du handelen i boks, så har du også fått bonusen i form av du har fått kundeforhold med en selger og kan benytte samme selger ved fremtidige kjøp.

Ekstraordinære pruteforhold

Enhver dag er egnet for pruting, men det er noen dager som byr på det lille ekstra.

Mandag er en typisk dag hvor det er lite kunder i butikken og det gjør det lettere for selger å gi avslag uten at andre kunder merker hva du oppnår. På dager med lite kunder så går butikker i modus; en krone tjent er en krone i fortjeneste – alle munner teller.

Siste dag i måneden er en god prutedag i butikker hvor selgere har provisjonsbasert lønn eller bonusordninger.

Kjører butikken salg med det formål at varene skal vekk (hylleplassen skal benyttes til nye varer), så er det store muligheter for avslag i pris. Når salget går mot slutten så kan det være at butikken omså selger med tap, for å bli kvitt varene.

Kvantum kjøp

Store kvatum kjøp gir betydelig økt mulighet for prisavslag, men det er ikke dermed sagt at du i kroner vil oppnå større prisavslag enn hvis du kjøpte varene enkeltvis. Eksempelvis kjøp av vaskemaskin til 5000,- kr og kjøleskap til 5000,- resulterer i en avtale om 1000,- kr i avslag ved samlet kjøp (kvantum kjøp).  Her kan det være at kjøp av varene enkeltvis ville ha resultert i 750,- kr avslag pr. stk og dermed totalt 1500,- kr i avslag.  Er du oppmerksom på dette, så bør du kunne få over 1500,- kr i avslag ved samlet kjøp.

Dog husk at utgangpunktet er at samlet kjøp vil kunne gi større avslag enn ved kjøp enkeltvis. Har du tenkt å bytte ut vaskemaskin og kjøleskap, så vent med å kjøpe til du har penger nok til begge. Og desto flere varer, desto bedre er det. Kjøper du vaskemaskin, kjøleskap, komfyr og fryseboks så bør det kunne gi større avslag enn ved kjøp enkeltvis. Det samme gjelder ved f.eks. kjøp av sofa, sofabord, seng og sengetepper – vent med å kjøpe til du har penger nok til samlet kjøp.

Nettbutikker

Ved pruting i nettbutikker så er det til gunst å ta kontakt med salgsavdelingen. E-postadressen til salgsavdelingen finner du som regel på nettsidene til nettbutikken.

Økonomi